Uciekliśmy tam, gdzie pieprz rośnie! / We escaped, where the pepper grows!

Podróże kształcą, czasami w najmniej oczekiwanym momencie. Pozwalają poszerzyć wiedzę o tematy, nad którymi wcześniej się nie zastanawialiśmy. Znacie na pewno powiedzenie „uciekaj, gdzie pieprz rośnie!”. Ale czy zastanawialiście się, gdzie znajduje się miejsce pozyskiwania tej popularnej przyprawy? Jak wyglądają zbiory? Jaka jest różnica między czarnym, czerwonym, białym i zielonym? My również nie znaliśmy odpowiedzi na te pytania, aż do dziś…

Pomysł odwiedzenia jednej z plantacji pieprzu powstał w naszych głowach dość spontanicznie. Przebywając w południowej części Kambodży słyszeliśmy wiele historii o wyśmienitych walorach smakowych tutejszego pieprzu, o jego sławie i prestiżu na świecie. Znaleźliśmy zatem miejsce, które mogliśmy zobaczyć. Po wymianie kilku maili byliśmy umówieni z właścicielem plantacji Sothy’s na darmowe zwiedzanie w jego towarzystwie. Zaczynało się super!

IMG_4851

Na plantację dojechaliśmy wypożyczonym z Kampotu skuterem – naszym zdaniem najtańsza (wyłączając autostop) i najlepsza forma transportu. Można skorzystać z minibusów, które za 3$ od osoby chętnie zawiozą nas do Kep. Niestety gospodarstwo oddalona jest około 5 km od „centrum”, więc dochodzą kolejne dolary za tuk-tuka lub godzinny spacer. Alternatywą jest wynajęcie wspomnianego tuk-tuka na cały dzień, ale koszt takiej przyjemności to 10$ (po negocjacjach). Wypożyczenie skutera na dzień uszczupla portfel o 4-5$ plus koszt paliwa. My za 3$ napełniliśmy cały bak. 🙂

DCIM100GOPROG0153929.
Jazda sprawiała nam masę radości! / The ride was fun as hell!

Przy bramie z uśmiechem na ustach przywitał nas Norbert – właściciel. Dzięki niemu poznaliśmy cały proces produkcji. Wszystko zaczyna się od dwóch sadzonek, które oplata się wokół 2. metrowego pala. Po czterech latach pnącze gotowe jest wydać pierwsze plony (około 1 kg).

IMG_4883
„Wylęgarnia talentów” czyli miejsce, w którym znajdują się dwuletnie rośliny. / „A breeding ground for talents” I mean the place with two years old plants.

Pieprz rośnie bardzo podobnie do winogron, w kiściach. Zbiory zaczynają się w marcu i trwają maksymalnie do końca maja, kiedy zaczyna się pora deszczowa. Część z zielonych jagód pieprzu do tego czasu dojrzewa i robi się czerwona. Co dzieje się dalej?

IMG_4868
Niestety pieprz został zebrany dawno temu. / Unfortunately we were in the farm after harvest.

Jagody trzeba posortować i wysuszyć. Zielone bardzo szybko zmieniają się w najpopularniejszą wersję pieprzu – czarną. Czerwone wymagają dłuższej kąpieli słonecznej, około dwóch tygodni. Biały pieprz to tak naprawdę ugotowany i obrany ze skórki pieprz czerwony. A co z zielonym? Z racji, iż nie jest w ogóle suszony, można go spotkać tylko w okolicznych restauracjach w okresie zbiorów. Przydatność do spożycia to tylko cztery dni, więc jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować zielonego pieprzu, nie zwlekajcie ani chwili!

IMG_4881.jpg
Miejsca, gdzie odbywa się segregacja. Obecnie miejsca odpoczynku. 😉 / During the harvest that’s the place to sort pepper. Right now is rather place for chill out. 😉

Specjaliści kuchni kmerskiej zwykli używać białego pieprzu do potraw z ryb i białych sosów, czerwoną odmianę stosują do mięsa, czarna zaś nadaje się w zasadzie do wszystkiego. Ciekawostką może być fakt, iż czerwony pieprz nie nadaje się do mielenia – trzeba go w całości gotować lub piec, razem z potrawą.

Kolejnym interesującym faktem jest ziemia, na której uprawiany jest kambodżański pieprz. Bogata w kwarc daje idealne warunki do wzrostu roślin, wpływa również na smak i aromat przypraw. Specjaliści do tej pory nie wiedzą, jaka jest dokładnie rola kwarcu w procesie wzrostu i uprawy, znaleźli jednak ciekawą analogię – winogrona uprawiane w regionie Bordeaux we Francji również wzrastają na ziemi bogatej w kwarc. Ciekawe, jak będą wyglądały dalsze badanie tej zagadki.

Po dwóch godzinach zwiedzania, byliśmy merytorycznie syci. Pozostawało natomiast jedno pytanie, na które odpowiedź postanowiliśmy znaleźć sami. Czy produkcja pieprzu jest opłacalna?

IMG_4869.jpg
Jeden z wydzielonych obszarów z roślinami sześcioletnimi. / One of the area with six years old plants.

Obecnie cena za pół kilograma oryginalnego czarnego (najtańszego) pieprzu to 24$. Na farmie znajduje się 5 obszarów (wydzielonych ze względu na wiek roślin), w każdym z nich jest około 200 pali. Z każdego pala można uzyskać około 1,5 kg pieprzu, co daje 300 kg rocznie lub 14 000$. Myślę, że w Kambodży to całkiem niezła suma. 😉


 

You can learn a lot during long time trip. You can change your point of view and learn about things, that you’ve never thought  before. I’m sure that you know the quote „where the pepper grows”. Probably you used it many times in your life. Have you even wondered, where is that place? How does the harvest look like? What is the difference between black, white, red and green pepper? Till today, we didn’t know answers as well…

It was a quite spontaneous decision to go to the farm. During our stay in southern part of Cambodia, we’ve heart a lot about Kampot pepper. People said, it’s one of the best in the world, very aromatic, simply delicious. We wanted to check that, so we found Sothy’s farm, next to Kep. We contacted owner and he invited us for a free tour! We were more then happy!

If you want to reach the farm from Kampot, as we did, you have a few options. You can simply take a minibus, it costs 3$ per person. Unfortunately, the bus will leave you in a „city center” of Kep, so you will have to walk 5 km to the farm or take a tuk-tuk. You can also hire a tuk-tuk for all day for 10$ (after negotiations). We decided to rent a motorbike, in our opinion the best and fastest way – 5$ per day plus petrol. For 3$ we had full tank.

Norbert (an owner) waited for us in front of the gate. He told us everything he knew about production. Everything begins with two seedlings. They are using 2 meters pile to support them. After 4 years the plan is ready to give the first crop (about 1 kg).

The pepper grows very similar to grapes. The harvest time is between March and May. Everything has to be done before June, when tha raining season starts. Part of the crops ripen and they become red. What happen next?

The people have to sort pepper and let them dry on the sun. Just after few days green crops are dry already and they change a color to black – the most popular version of pepper. Red one needs more time to dry – around two weeks. There is a funny story about white pepper – it’s actually red, but boiled and peeled after drying. What about green? This one is available only in specific time and area. You can find it in the nearest restaurant during harvest time. It’s raw, so the people from the farm deliver it daily, because it has only 4 days of expiry.  So if you find it in a reataurant somewhere in Cambodia, don’t think twice, just try it!

Cambodian kitchen chefs used to use white pepper for fish and any white sauces, red for meat and black for everything, if you don’t have specific one. There is one more interesting fact about red pepper – you shoud use it hole, without using grinder. Just put it directly to your meat, no matter if you want to cook it or roast it.

Another crazy fact is soil in Kep area. Rich in quartz ground makes amazing enviroment to grow the pepper. Scientists still don’t know why quartz is so important for plants, but they found a very interesting analogy – grapes from the region of Bordeaux in France are growing in the soil reach in quartz as well! We are very curious why is that happen.

After two hours of visiting, we were full of knowledge already. There was only one more question, but we decided to find the answer ourselves. Is the pepper farm profitable?

The price for half of kilogram of black pepper (the cheapest one) is 24$. You can find 5 areas (divided by plants age) in the farm. Each area has around 200 piles. You can have 1,5 kg from one pile, so it’s 300 kg per year, or if you prefer 14 000$. I think is a nice salary in Cambodia, don’t you think so? 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s